Ciasto z kremem

Reklama

Opis przygotowania

1. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, cukier waniliowy, sproszkowane budynie i mąkę zmieszaną z proszkiem. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę o eym. 26x35cm, piec 30-35 min w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na 3 części.

2. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru waniliowego. Przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu i po trosze śmietany. Dodać mleko w proszku. Na pierwszy blat ciasta rozsmarować dżem, posmarować warstwą kremu, przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu, położyć ostatni blat ciasta. Polać polewą. Schłodzić.

Składniki

  • BISZKOPT: 6 dużych jajek,
  • 3 budynie czekoladowe,
  • 1 szkl. cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 3/4 szkl. mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • KREM:
  • kost. masła,
  • budyń waniliowy,
  • 1 i 1/2 szkl. mleka,
  • szkl. śmietany 18 %,
  • 1 i 1/2 szkl. mleka w proszku,
  • cukier waniliowy,
  • 3/4 szkl. cukru pudru,
  • 1/2 słoiczka kwaśnego dżemu,
  • polewa czekoladowa.

Podobne przepisy do Ciasto z kremem