Ciasto z makiem i owocami

Reklama

Opis przygotowania

Jajka ubić z cukrem dodać do nich olej i nadal ubijać, następnie dodać mąkę i na koniec sodę rozpuszczona w zimnej wodzie, ciasto ubijać do uzyskania pęcherzyków powietrza. Do gotowego ciasta dodać suchy mak, rodzynki, jagody i gruszki obrane oraz pokrojone w kostkę, delikatnie wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy. Piec około45-50 min w temp. 180-190st. Po upieczeniu polać polewą.

Składniki

  • Ciasto: 5 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki wody
  • 2 szklanki mąki
  • dodatkowo:
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki jagód mrożonych
  • 5 dag rodzynek
  • polewa czekoladowa

Podobne przepisy do Ciasto z makiem i owocami