Ciasto z masą cytrynową

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać do białości. Kiedy białka są ubite na sztywną bezę ostrożnie wymieszać ją z żółtkami jajek i połączyć z przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąką na koniec dodać startą skórkę cytrynową.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy i piec w temp. 180st około 30-35min.
Masa cytrynowa:
Rozpuścić margarynę i dodać do niej cukier, kiedy cukier się rozpuści dodać śmietanę oraz galaretkę, mieszając zagotować i wystudzić. Upieczone, zimne ciasto przekroić na dwa placki i dokładnie nasączyć 1/2 szklanki wody wymieszaną z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny.
Na spodzie ciasta rozsmarować całą masę cytrynową i przykryć drugim plackiem, wierzch ciasta posmarować ubitą śmietaną wymieszaną z żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody oraz dosłodzoną do smaku cukrem pudrem ja dałam 2 łyżki.
Całe ciasto posypać startą czekolada i schłodzić w lodówce.

Składniki

  • Ciasto: 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa cytrynowa:
  • 1/2 margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Dodatkowo:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • cukier puder
  • gorzka czekolada
  • sok z 1/2 cytryny

Podobne przepisy do Ciasto z masą cytrynową