Biszkopt:
Ubić 7 białek z 0,5 szklanką cukru pudru. 7 żółtek utrzeć z resztą cukru, dodać bułkę tartą, a następnie na przemian dodawać pianę z białek i orzechy.
Masę włożyć do tortownicy i piec około45-50 min w temperaturze 180C.
Masa:
Utrzeć 4 żółtka z cukrem, następnie dodać miękkie masło i całą puszkę masy, wszystko razem dokładnie wymieszać.
Zrobić mocną kawę i dodać do niej trochę alkoholu np.koniaku,wódki lub rumu.
Biszkopt przekroić na trzy części, każdą nasączyć wcześniej przygotowaną kawą z alkoholem, a następnie nałożyć masę. Boki ciasta posypujemy prażonymi płatkami migdałów, a na wierzch startą gorzką czekoladę.
Ciasto należy przechowywać w lodówce. Najsmaczniejsze jest po dwóch dniach (spokojnie wytrzymuje tydzień w lodówce)
Smacznego 😀