Ciasto z masą krówkową

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt:
Ubić 7 białek z 0,5 szklanką cukru pudru. 7 żółtek utrzeć z resztą cukru, dodać bułkę tartą, a następnie na przemian dodawać pianę z białek i orzechy.
Masę włożyć do tortownicy i piec około45-50 min w temperaturze 180C.

Masa:
Utrzeć 4 żółtka z cukrem, następnie dodać miękkie masło i całą puszkę masy, wszystko razem dokładnie wymieszać.

Zrobić mocną kawę i dodać do niej trochę alkoholu np.koniaku,wódki lub rumu.

Biszkopt przekroić na trzy części, każdą nasączyć wcześniej przygotowaną kawą z alkoholem, a następnie nałożyć masę. Boki ciasta posypujemy prażonymi płatkami migdałów, a na wierzch startą gorzką czekoladę.

Ciasto należy przechowywać w lodówce. Najsmaczniejsze jest po dwóch dniach (spokojnie wytrzymuje tydzień w lodówce)

Smacznego 😀

Składniki

  • Biszkopt:7 jaj
  • 7 łyżek bułki tartej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dkg grubo mielonych orzechów włoskich
  • Masa:
  • 1 puszka masy krówkowej lub puszka mleka skondensowanego słodkiego (gotowanego przez co najmniej 2,5h w puszce)
  • 1 kostka masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • Dodatkowo:
  • 40gr prażonych migdałów
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • filiżanka mocnej kawy z dodatkiem alkoholu

Podobne przepisy do Ciasto z masą krówkową