Ciasto z patelni

Reklama

Opis przygotowania

Owoce np. jabłka, mandarynki i tak jak u mnie truskawki podzielić na mniejsze kawałeczki (oprócz truskawek) ,przełożyć na patelnię dodać dowolne wino i miód, wszystko razem przesmażyć kilka minut w tym czasie przygotować ciasto.
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną bezę, następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec olej.
Ciasto wylać na owoce, wyrównać wierzch i smażyć pod przykryciem na malutkim gazie do 10 min. Gotowy deser ma być zwarty i sprężysty, ale najlepiej sprawdzić patyczkiem, kiedy ciasto jest gotowe odkryć pokrywkę, zdjąć z ognia i zostawić jeszcze na patelni do 5 min po tym czasie ciasto przełożyć na talerz (owocami do góry) i obficie posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • 1 szklanka owoców1 łyżka wina
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

Podobne przepisy do Ciasto z patelni