Conchiglioni ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Reklama

Opis przygotowania

Makaron gotuje al dente kolo 8 do 10 minut. uważając, aby się nie rozgotował. Do wody dolałam łyżeczkę oliwy z oliwek. Po ugotowaniu przelać należy go zimną wodą odcedzić i ostawić. W międzyczasie robimy farsz i sosy.

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy wyciśnięty czosnek, szpinak. Wszystko podsmażamy aż woda z rozmrożonego szpinaku odparuje a jeśli jest świeży gdy liście zmiękną. Doprawiam solą, pieprzem – ja dałam ziołowy i odrobina Vegety. Odstawiam do ostygnięcia. Następnie dodaje ser ricotta i wszystko mieszam na ładna gładka masę. W razie potrzeby ponownie można przyprawić.

Sosy:

Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy z oliwek dodaje ząbek czosnku i cebulę. Podsmażam, dodaje albo puszkę pokrojonych pomidorów albo 1/2 słoiczka koncentratu i doprawiam do smaku solą, pieprzem. Podgrzewam. Jeśli jest koncentrat to po skarmelizowaniu go podlałam chochlą wody żeby się zrobił sos. Doprawiłam oregano, pieprzem ziołowym i poszatkowanymi kilkoma listkami bazylii. Sos wylewam na dno naczynia gdzie będzie się zapiekała potrawa.

Na patelni rozgrzałam 2 łyżki masła, dodałam 4 łyżki maki mąkę, zmieszałam to trzepaczka i stopniowo wlewałam mleko ok 2/3 szkl. Sos robię bardziej na oko żeby nie był za gesty ani za rzadki. Wszystko dokładnie mieszam żeby nie było grudek. Dodałam ciut gałki i trochę pieprzu ziołowego.

Muszle nadziałam szpinakiem i ułożyłam w naczyniu na sosie, polałam je sosem beszamelowym, posypałam startym serem, przykryłam folia aluminiowa i wstawiłam do piekarnika na 180st. na jakieś 15 minut. Na 5 minut przed końcem zdjęłam folie. Smacznego!

Składniki

  • makaron conchiglioni (powinno być po około 10 sztuk na osobę ja dałam mniej)250 g mrożonego szpinaku (można użyć świeżego)
  • 1/2 opakowania sera ricotta (całe ma 450gr)
  • duża łyżka masła
  • sól
  • pieprz (może być ziołowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • sos pomidorowy: oliwa, czosnek, cebula, koncentrat lub pomidory z puszki, przyprawy
  • sos beszamelowy: masło, mąka, mleko
  • tarty żółty ser

Podobne przepisy do Conchiglioni ze szpinakiem w sosie pomidorowym