Cukiereczek

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną bezę, następnie dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak i do trzeciej wiórki kokosowe. Ciasto wylewamy pasami do formy i pieczemy w temp. 180 około 30 min.

Krem:
Budyń gotujemy na mleku i zimny ucieramy z masłem na gładki krem, kiedy krem jest gotowy dodajemy drobno pokrojone cukierki i delikatnie mieszamy.

Zimne ciasto dzielimy na dwa blaty, dolny smarujemy dżemem i na krem wykładamy cały dżem, przykrywamy drugim blatem (tylko przekręcamy ciasto tak aby dół był inny, a góra inna).
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, polewamy ciasto i układamy na wierzchu draże (możemy ciasto też posypać wiórkami i makiem).

Składniki

  • Ciasto:1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki kakao
  • Krem:
  • 20 dag masła
  • 1.5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 10 dag cukierków czekoladowych
  • Dodatkowo:
  • cukierki draże
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki mleka
  • 1 dżem wiśniowy

Podobne przepisy do Cukiereczek