Ćwikła z chrzanem

Reklama

Opis przygotowania

Kupując buraki starajmy się wybrać korzenie o zbliżonej wielkości aby równo nam się ugotowały.

Buraki myjemy, szorujemy, dokładnie. Gotujemy do miękkości (ok. 0,5-1 godziny, ale to zależy od ich wielkości) – możemy też upiec je w piekarniku. Ugotowane zalewamy zimną wodą i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Odcinamy piętki, skórka powinna lekko odchodzić. Obrane buraki ścieramy na tarce jarzynowej – ja lubię grubo starte, ale to kwestia gustu. Do buraków ścieramy obrane jabłko i dodajemy sok cytrynowy.
Chrzan obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i od razu mieszamy z octem aby nie ściemniał, dodajemy do buraków, mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i cukrem – smak powinien być lekko winny. Przygotowaną ćwikłę z chrzanem nakładamy do słoików i zakręcamy. Odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 24 godziny aby smaki się przegryzły. Podajemy do mięs pieczonych, pasztetów, wędlin…Szczelnie zamkniętą można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

Składniki

  • 1,5-2 kg buraków ćwikłowych - staram się wybierać odmianę o podłużnych korzeniach, jest w/g mnie słodszasok z 2-3 cytryn
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 2-3 korzenie chrzanu
  • 1 winne jabłko
  • do smaku: cukier, sól

Podobne przepisy do Ćwikła z chrzanem