Czekoladowa fantazja

Reklama

Opis przygotowania

Filiżanki o pojemności 150 ml dokładnie natłuścić i oprószyć mąką, Odstawić w chłodne miejsce.
Czekoladę połamać i stopić w gorącej kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać.
Zrobić ciasto:
Jajka, cukier, cynamon, sól, otartą skórkę pomarańczową i mąkę dokładnie wymieszać na gładko.
Ostrożnie połączyć z masą czekoladową. Natychmiast przelać do foremek. Odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Foremki z ciastem czekoladowym wstawić do nagrzanego do temp. 250 st.C. piekarnika i piec 12-14 minut. Powierzchnia ciasta musi się na tyle zapiec aby utworzyła się cienka skorupka. Po tym czasie Foremki z ciastem wyjąć z piekarnika i odstawić na 2 minuty. Ciasto wykładać na talerzyki deserowe, oprószyć kakao.

Składniki

  • 20 dkg gorzkiej czekolady20 dkg masła
  • 6 jajek
  • 20 dkg cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • sok i otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 10 dkg mąki

Podobne przepisy do Czekoladowa fantazja