Czekoladowe naleśniki z kremem i bananami

Reklama

Opis przygotowania

Naleśniki: Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Odstawić na 2 godziny. Smażyć na patelni (lekko zwilżonej olejem) z obu stron na niedużym ogniu. Pilnować, by się zbyt mocno nie przypiekły, bardziej miękkie są smaczniejsze.

Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, posłodzić do smaku. Ostudzony wymieszać z serkiem.

Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, skropić sokiem z cytryny. Każdy naleśnik posmarować 1-2 łyżkami kremu, ułożyć przy brzegu połówkę banana i ściśle zwinąć w rulon. Posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • na 20 naleśników:
  • 80 g gorzkiej czekolady Wawel
  • 1 łyżka kakao Wawel
  • 500 ml mleka
  • 1 (do 1 i 1/4) szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 10 bananów
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • 3/4 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 400 g serka waniliowego np. Danio
  • cukier puder
  • ew. sok z cytryny (aby banany nie ściemniały)

Podobne przepisy do Czekoladowe naleśniki z kremem i bananami