Fasolę namoczyć na noc,zmienić wodę i gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, ok.1,5 godziny. Odcedzić.
Do garnka wlać ok.2 l wody, wrzucić fasolę, wędzonkę, listek laurowy i ziele angielskie.
Botwinę opłukać, posiekać drobno wraz z małymi buraczkami, wsypać płaską łyżeczkę cukru i wsypać do zupy. Ew. wykorzystać gotową botwinkę ze słoiczka.
Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę,wrzucić do zupy. Doprawić majerankiem,cząbrem, mini kosteczką smażona cebulka, czosnkiem granulowanym. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Wlać barszcz i zagotować.W tym czasie rozmieszać śmietanę z mąką. Małym strumieniem wlać trochę gorącego barszczu do śmietany, cały czas energicznie mieszając. Wlać nasz "zabielacz" do pozostałego barszczu i zagotować. Doprawić ew. solą i pieprzem.