Czerwony barszcz z botwiną i fasolką

Reklama

Opis przygotowania

Fasolę namoczyć na noc,zmienić wodę i gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, ok.1,5 godziny. Odcedzić.
Do garnka wlać ok.2 l wody, wrzucić fasolę, wędzonkę, listek laurowy i ziele angielskie.
Botwinę opłukać, posiekać drobno wraz z małymi buraczkami, wsypać płaską łyżeczkę cukru i wsypać do zupy. Ew. wykorzystać gotową botwinkę ze słoiczka.
Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę,wrzucić do zupy. Doprawić majerankiem,cząbrem, mini kosteczką smażona cebulka, czosnkiem granulowanym. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Wlać barszcz i zagotować.W tym czasie rozmieszać śmietanę z mąką. Małym strumieniem wlać trochę gorącego barszczu do śmietany, cały czas energicznie mieszając. Wlać nasz "zabielacz" do pozostałego barszczu i zagotować. Doprawić ew. solą i pieprzem.

Składniki

  • ok. 20 dag fasoli białejpęczek botwiny (ja użyłam botwinki ze słoika,którą zrobiłam latem wg.przepisu Pyzy)
  • 1 butelka barszczu czerwonego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 mini kosteczka Knorr smażona cebulka
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 małe listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10-12 małych ziemniaków
  • 6 łyżek śmietany
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • sól
  • kawałek dowolnej wędzonki (ja dałam kawałki wędzonego boczku)

Podobne przepisy do Czerwony barszcz z botwiną i fasolką