Debiutancka zupa z soczewicy

Reklama

Opis przygotowania

Zagotować o.k. 2,5 l wody, wrzucić wypłukane skrzydełka. Zagotować i zszumować. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, Ziarenka smaku, liść pora, posiekany ząbek czosnku i cebulę ( w którą wbijamy goździki.
Wsypać tymianek i majeranek i gotować 40 minut. Wyjąć mięso i cebulę. Do wywaru wrzucić pokrojoną w kostkę: marchew, pietruszkę oraz seler i gotować 10 minut, po czym wsypać wypłukaną kilkakrotnie w zimnej wodzie soczewicę i ziemniaki pokrojone z kostkę. Gotować ok. 20-25 minut, dodając 5 minut przed końcem przyprawę do flaków. Na talerzach, czy w bulionówkach można posypać natką lub odrobiną koperku.
Mięso wykorzystałam do panierowanych skrzydełek z gyrosem, ale można podać z zupą.

Składniki

  • 20 dag czerwonej soczewicy (1 szklanka)3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • seler (kawałek wielkości orzecha włoskiego)
  • 1 duży liść pora
  • 1 mała cebula
  • 3 goździki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki stołowe Ziarenek smaku Winiary
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • 8 skrzydełek
  • 5 ziemniaków
  • 1 czubata łyżka przyprawy do flaków
  • zielenina do posypania

Podobne przepisy do Debiutancka zupa z soczewicy