Domowa Pizza z Gyrosem

Reklama

Opis przygotowania

► SOS DO PIZZY: przetarte pomidory wymieszać z oliwą, dodać ½ szklanki wody, oregano, bazylię doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką, mieszać aż olej nie bęndzie błyszczeć.

► CIASTO NA PIZZĘ: Mąkę wsypać do miski. W podgrzanym mleku rozpuscić cukier, pokruszone drożdże i połączyć z mąką teraz dodać olej, sól, wodę i zagniesć ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk, gotowe przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować bez podsypywania mąką. Ciastem wyłozyć blachę.

► PIZZĘ OBŁOŻYĆ: ciasto posmarować sosem do pizzy z przeciśniętych przez praskę czosnkiem, posypać z oregano i serem, następnie obłożyć tuńczykiem, usmażonym gyrosem, w piórka pokrojoną cebulą i w półksiężyce pokrojonymi pieczarkami, na koniec górę grubo posypać startym serem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180C około 20 minut / Termoobieg /.

Składniki

  • SOS DO PIZZY400 gr. Przetartych pomidorów
  • 4 Łyżki oliwy z oliwek
  • 2 Łyżeczki suszonego oregano
  • 2 Łyżeczki suszonej bazylii
  • Papryka mielona
  • Przyprawy: Sól / Pieprz
  • CIASTO NA PIZZĘ
  • 500 gr. Mąki pszennej
  • ½ Szklanki mleka
  • ½ Szklanki wody
  • 15 gr. Drożdży
  • 2 Łyżki cukru
  • 1 Łyżeczka soli
  • 3 Łyżki oleju
  • OBŁOŻENIE PIZZY
  • 1 Kg. Zamarynowanego mięsa / gyros
  • Przyprawa do gyrosu
  • 2 Puszki tuńczyka w oleju (2 x 185gr.)
  • 200 gr. Pieczarek
  • 1 Duża cebula
  • 5 Dużych ząbków czosnku
  • Oregano
  • 2 Paczki potartego sera (2 x 200gr.)

Podobne przepisy do Domowa Pizza z Gyrosem