Domowy pasztet z wieprzowiny

Reklama

Opis przygotowania

Mięso i warzywa zalać wodą i gotować do miękkości ok. 1,5 godziny.
Wyjąć mięso i warzywa po ostudzeniu zmielić w maszynce.
Wywarem zalać 2 suche bułki.
W pozostałym wywarze sparzyć 30 dkg wątróbki i 1 cebule i też zmielić.
Wszystko razem wymieszać doprawiając do smaku,dodać 2 główki zmiażdżonego czosnku ,
3 jajka ,namoczone bułki oraz zioła prowansalskie.

Następnie dolać rosołu tak aby masa miała konsystencje półpłynną
.Masę przełożyć do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką.

Piec ok 1.5 godz. w temp.180 stopni.

Składniki

  • 1 kg podgardla 60 dkg szynki
  • 70 dkg łopatki
  • 2 kostki wołowe
  • 5 sporych marchewek
  • kawałek selera
  • ziele angielskie-kilkanaście sztuk
  • liście laurowe-kilka sztuk
  • sól i pieprz do smaku

Podobne przepisy do Domowy pasztet z wieprzowiny