Dorsz z wędzonym boczkiem

Reklama

Opis przygotowania

Kawałki dorsza gotujemy w wodzie ok 15 min. odcedzić. Cebulę obieramy, kroimy i podsmażyć na oliwie, dodać papryki umyte, wyczyszczone z ziarenek i pokrojone w paski, dodać wino białe liść laurowy, ziele angielskie mieszamy i dusimy pod przykryciem, doprawić pieprzem dodać boczek pokrojony w kostkę, kawałki dorsza i dusimy ok 10 min. Gdyby było mało sosu dodać trochę wody.

Składniki

  • 0,5kg grubych kawałków dorsza bez ości1/2 papryki czerwonej i zielonej (strąki duże)
  • 1/2 cebuli dużej
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g wędzonego boczku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Podobne przepisy do Dorsz z wędzonym boczkiem