Drożdżowa baba

Reklama

Opis przygotowania

Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem, łyżką cukru i czterema łyżkami mąki, odstawić do podrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać sól, rozczyn, stopione masło i mąkę, wyrobić gładkie ciasto, na koniec dodać rodzynki (wcześniej namoczone w ponczu) Formę do babki wysmarować i napełnić ciastem do 1/2 wysokości. Piec 15 min w temp. 200st, zmniejszyć temp. do 180st i piec jeszcze 45-50min. Ostudzone ciasto nasączyć pozostałym ponczem i polać polewą.

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 10 dag masła stopionego
  • 6 żółtek
  • 4 dag drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki ponczu
  • 15 dag polewy czekoladowej

Podobne przepisy do Drożdżowa baba