Drożdżowe bułeczki z marmoladą

Reklama

Opis przygotowania

W połowie ciepłego mleka i w 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
Mąkę przesiać, zrobić w środku wgłębienie,wsypać cukier, wbić roztrzepane jajka, dodać wyrośnięte drożdże , wyrabiać dolewając reszte ciepłego mleka, na końcu dodać olej lub masło
Jeśli ciasto przykleja sie do rąk , dosypać mąki, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Odstawic na około 50 minut w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu rozwałkować psypując mąką , wykrawać szklanką krążki, kładąc na środku łyżeczkę marmolady
Dokładnie zlepić i układać na blaszce z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym,zlepioną stroną do dołu.
Piec na złoty kolor w temp. 180 st. około 15 minut
Moża przed pieczeniem posmarować bułki roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka

Składniki

  • 1 kg. mąki10 dag, drożdży
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • niecałe pół szklanki oleju lub rozpuszczonego masła

Podobne przepisy do Drożdżowe bułeczki z marmoladą