Drożdżowe rureczki

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Margarynę stopić i ostudzić.
Mąkę przesiać, dodać cukier, jajko, sól, drożdże rozpuszczone w mleku i 1/2 płynnej margaryny.
Zagnieść ciasto, rozwałkować na dwa placki dolny posmarować margaryną (tą co nam została), przykryć drugim, złożyć w kopertę i rozwałkować, następnie posmarować margaryną i złożyć w kopertę, margaryny starcza na 3-4 posmarowania, im więcej razy posmarujemy i rozwałkujemy tym lepsze będzie ciasto.

Schłodzić w lodówce około 30 min, następnie rozwałkować na cienki placek, pociąć w paski i nawijać na natłuszczone foremki do rurek.
Piec w temp 170-180st do 20 min, upieczone ostudzić.

Nadzienie:
Śmietankę ubić na sztywno, ser utrzeć z cukrem i połączyć z ubitą śmietanką.

Zimne rurki, przy pomocy rękawa cukierniczego nadziać masą, posypać cukrem pudrem i na 2 godz wstawić do lodówki.
Po tym czasie już tylko zrobić kawkę i zajadać.
Smacznego.

Składniki

  • Ciasto:30 dag mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 dag drożdży
  • 3/4 kostki margaryny
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 150g sera mascarpone
  • 3/4 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dodatkowo cukier puder do posypania

Podobne przepisy do Drożdżowe rureczki