Drożdżowy wieniec z makiem

Reklama

Opis przygotowania

Masa makowa:
Mak wypłukać, zalać gorącą wodą i gotować około 30 min(moja babcia twierdziła, że mak jest dobry dopiero jak ziarenka maku łatwo się rozcierają w palcach), ugotowany mak dokładnie odsączyć z wody, następnie zmielić przez maszynkę najlepiej 2-3 razy do skręconego maku dodać stopione masło, cukier, żółtka jajek oraz bakalie i aromat migdałowy, dokładnie wymieszać i podsmażyć wszystko cały czas mieszając kilka minut.
Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą, dodać jajka, stopione masło oraz drożdże z mlekiem, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na grubość około 1-1.5 cm, posmarować je masą makową, zwinąć jak roladę, przełożyć ostrożnie do wysmarowanej formy, posmarować wierzch ciasta białkiem i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia . Piec w temp. 180st około 45 min, po upieczeniu polać polewą lub lukrem.

Składniki

  • Ciasto: 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • 15 dag masła
  • Masa makowa:
  • 40 dag maku
  • 5 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 3 żółtka
  • aromat migdałowy
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów
  • 10 dag migdałów
  • dodatkowo białka jajek.

Podobne przepisy do Drożdżowy wieniec z makiem