Drożdżowy z kokosową posypką

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Margarynę rozpuścić ,dodać mleko i olej, przestudzić.
W letniej mieszance mleka i margaryny ,rozpuścić drożdże, dodać mąkę, cukier, 2 jajka i 1 żółtko oraz szczyptę soli, dokładnie wszystko połączyć wtłaczając w trakcie mieszania dużo powietrza (ciasto miesza się łyżką bo jest luźne troszkę gęstnieje w trakcie wyrastania), odstawić do wyrośnięcia.

Posypka:
Rozpuścić margarynę i jak przestygnie ,dodać wiórki kokosowe, cukier i mąkę, wymieszać wszystko razem, powstanie coś na wzór kruszonki.

Brzoskwinie osączyć z soku i w miejsce pestki nałożyć masę makową.

Wyrośnięte ciasto rozsmarować na blaszce, posmarować białkiem, ułożyć brzoskwinie (makiem do góry), posypać posypką.
Piec w temp 180-190st około 30-35min.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • Ciasto:1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • Posypka:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • Dodatkowo
  • 1 słoik brzoskwiń lub moreli
  • 1 szklanka masy makowej

Podobne przepisy do Drożdżowy z kokosową posypką