Drożdżowy z rabarbarem i kruszonką.

Reklama

Opis przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem palcami na masę konsystencji śmietany. W mleku rozpuścić margarynę i ostudzić tak, aby było ciepłe ale nie gorące. Wlać do drożdży, wbić jajka i dodać mąkę. Wyrabiać długo ręką, aż w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Posypać delikatnie mąką wierzch i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 1- cm kawałki. Można też dodać 2 jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto, gdy podwoi swoją objętość przerobić dokładnie jeszcze raz i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę (dużą) lub do dwóch podłużnych keksówek. Rozłożyć równomiernie rabarbar. Pokruszyć w miseczce składniki kruszonki, tak aby się rozsypywała i nałożyć na rabarbar. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok.30-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej 1/4 kostki margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • Na kruszonkę:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • cukier puder do posypania
  • 1/2 kostki margaryny

Podobne przepisy do Drożdżowy z rabarbarem i kruszonką.