Fasolę najlepiej namoczyć na noc w ilości wody 3:1.
Następnego dnia ugotować fasolę do miękkości w lekko osolonym wrzątku (ok. 1 godziny).
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę drobniej posiekać. Podsmażyć na patelni najpierw boczek, a gdy wytopi się z niego część tłuszczu wrzucić kiełbasę i na koniec cebulę.Smażyć wsypując po kolei: czosnek granulowany,papryki słodką, ostrą i chilli, przyprawę Kucharek oraz pozostałe zioła. Włożyć koncentrat pomidorowy i chwilę razem smażyć. Podlać wodą i poddusić. Przełożyć do garnka, wsypać osączoną z wody, w której się gotowała, fasolą. Podlać więcej wody i gotować razem kilkanaście minut. Doprawić ew. solą i pieprzem.
Najlepiej smakuje z pieczywem.Moja wersja jest pikantna, jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw powinien zmniejszyć ilość przypraw.