Fasolka po bretońsku

Reklama

Opis przygotowania

Fasolę najlepiej namoczyć na noc w ilości wody 3:1.
Następnego dnia ugotować fasolę do miękkości w lekko osolonym wrzątku (ok. 1 godziny).
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę drobniej posiekać. Podsmażyć na patelni najpierw boczek, a gdy wytopi się z niego część tłuszczu wrzucić kiełbasę i na koniec cebulę.Smażyć wsypując po kolei: czosnek granulowany,papryki słodką, ostrą i chilli, przyprawę Kucharek oraz pozostałe zioła. Włożyć koncentrat pomidorowy i chwilę razem smażyć. Podlać wodą i poddusić. Przełożyć do garnka, wsypać osączoną z wody, w której się gotowała, fasolą. Podlać więcej wody i gotować razem kilkanaście minut. Doprawić ew. solą i pieprzem.
Najlepiej smakuje z pieczywem.Moja wersja jest pikantna, jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw powinien zmniejszyć ilość przypraw.

Składniki

  • 25 dag fasoli białej Jaś5 kawałków kiełbasy śląskiej lub innej cienkiej
  • 25-30 dag boczku wędzonego
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 duże cebule
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 czubata łyżka majeranku suszonego
  • szczypta kolendry
  • szczypta kminku
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • szczypta chilli
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej Kucharek
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Podobne przepisy do Fasolka po bretońsku