Faszerowana papryka we włoskim stylu

Reklama

Opis przygotowania

Papryki przecinamy na pół aby otrzymać łódeczki, wycinamy środki i czyścimy z ziaren. Szpinak gotujemy lekko posolony, odsączamy na durszlaku i siekamy (grubo, tylko aby można go było wygodnie wymieszać). Gotujemy ryż, odcedzamy dokładnie. Szpinak przesmażamy z lekko rozgniecionym ząbkiem czosnku na łyżce oliwy z oliwek, na koniec czosnek wyjmujemy. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Wszystko tz. mięso, szpinak, ryż, pomidory i parmezan mieszamy razem. Farszem napełniamy czubato polówki papryki i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Zalewamy sosem do spaghetti i dolewamy 250 ml wody. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy pod przykryciem w 180 stopniach 40-60 min.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego250 g ugotowanego szpinaku
  • 100 g suszonych włoskich pomidorów z zalewy z oliwy i ziół
  • 3 czubate łyżki tartego parmezanu
  • słoik sosu do spaghetti(500 ml)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 6-8 papryk

Podobne przepisy do Faszerowana papryka we włoskim stylu