Faworkowe serca

Reklama

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, zmieszać ją delikatnie ze śmietana i w zagłębienie dodać żółtka,proszek do pieczenia,spirytus i szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek.
Z placka wyciąć radełkiem lub foremką duże serca, a w nich mniejsze, tak aby powstało serce z dziurką.
w głębokim garnku rozgrzać olej. Po chwili wrzucić odrobinę ciasta, jeśli natychmiast wypłynie, olej jest już odpowiednio nagrzany. Serca smażyć na złoty kolor po obu stronach. Gotowe serduszka wyjmować na papierowy ręcznik oby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Ułożyć je na talerzyku i posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • 10 dkg mąki2 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • tłuszcz do smażenia

Podobne przepisy do Faworkowe serca