Filetowany Karp ze Startą Cytryną

Reklama

Opis przygotowania

► Karpia filetować z ostrym nożem o bardzo cienkim zakończonym ostrzu, filet z karpia kroimy na kawałki wzdłuż ości brzusznych, filety umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć. Całą cytrynę dokładnie umyć i zamrozić.

► Filety z karpia natrzeć solą, pieprzem ziołowym i zamrożoną cytrynę ścierać na tarce ( nie tylko skórkę ) nad przyprawionymi filetami z obydwu stron.

► Filety obtoczyć w roztrzepanych jajkach i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż obydwie strony się zarumienią i przybiorą złoty kolor.

Składniki

  • 1 cały karp ( wypatroszyć )tłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )
  • 2 jajka
  • 1 cytryna ( zamrozić )
  • przyprawy: sól / pieprz ziołowy

Podobne przepisy do Filetowany Karp ze Startą Cytryną