Fiona

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać po 1 żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia i proszek kisielowy. Gotowe ciasto wylać na dużą blachę. Piec około 40 min. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Blaszkę w której był pieczony biszkopt, wyłożyć łącznie z brzegami, folią aluminiową i ułożyć spodnią część biszkoptu. Masa budyniowa: Z soku odlać pół szklanki i roztrzepać w tym budynie i mąkę. Resztę soku zagotować z cukrem. Do gotującego się soku wlać mieszankę budyniowo-mączną i ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt ułożony w blaszce i przykryć wierzchnią częścią biszkoptu. Masa śmietanowa: Obie galaretki wymieszać z żelatyną i rozpuścić we wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, wlać zimną, tężejącą galaretkę, wymieszać i szybko wylać na wierzch biszkoptu. Wierzch: Obie galaretki rozpuścić wg przepisów na opakowaniu. Winogrona umyć i ułożyć jedna kulka obok drugiej na na zsiadniętej śmietanie. Wierzch zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Składniki

  • Biszkopt:10 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąkli krupczatki
  • 2 łyżki zielonego kisielu w proszku
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • duża butelka zielonego soku "Pysio"
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki zielone
  • 1 łyżka żelatyny
  • Wierzch:
  • zielone winogrono
  • 2 zielone galaretki

Podobne przepisy do Fiona