Frykadelki z sosie koperkowym

Reklama

Opis przygotowania

Cebulkę obieramy, siekamy, podsmażamy na 1 łyżce oleju. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy cebulkę, kaszę, 2 łyżki koperku i wyrabiamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy podłużne, nieduże frykadelki, obtaczamy w mące i obsmażamy do zrumienienia na rozgrzanej patelni z olejem. W rondlu roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy aby nie było grudek i dalej energicznie mieszając wlewamy wywar lub wodę, zagotowujemy. Do płynu przekładamy usmażone frykadelki i dusimy 5-10 min.. Śmietanę roztrzepujemy z odrobiną soli, hartujemy kilkoma łyżkami płynu i przelewamy do rondla. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na koniec wsypujemy koperek, już nie gotujemy. Możemy podawać z kopytkami, ziemniakami albo kaszą.

Składniki

  • FRYKADELKI:25 dkg mięsa mielonego np. z łopatki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • 1 nieduża cebulka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki siekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony
  • do smażenia: 3-4 łyżki oleju
  • SOS:
  • 2-3 szkl. wody lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 5 łyżek śmietany 18 %
  • 2 czubate łyżki siekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony, kilka kropli soku z cytryny

Podobne przepisy do Frykadelki z sosie koperkowym