Galareta drobiowa

Reklama

Opis przygotowania

Skrzydełka i pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie tak aby powstało około 1,5 litra bulionu. Gdy mięso będzie miękkie obrać je ze skrzydełek i razem z piersią pokroić na małe kawałki. Bulion doprawić do smaku,odcedzić i rozpuścić w nim żelatynę.
Do pojemniczków na dno układać ćwiartkę jajka,kilka ziaren groszku i kilka kostek marchwi, dołożyć mięso i zalać bulionem z żelatyną.
Pojemniczki wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc) do stężenia. Podawać skropione octem.

Składniki

  • 4-5 skrzydełek z kurczaka1 średnia podwójna pierś z kurczaka
  • około 5 dkg groszku konserwowego
  • 1 marchew ugotowana i pokrojona w kosteczkę
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki żelatyny

Podobne przepisy do Galareta drobiowa