Gołąbki na Żeberkach

Reklama

Opis przygotowania

► Do garnka z wodą wkładamy główkę kapusty i gotujemy przez około 10 minut. / studzimy /. Z każdego liścia " ściąć " rdzenie ( grubsze " nerwy " ). Kilka liści odłożyć na pózniej.

► Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do mięsa dodajemy uprzednio podsmażoną cebulę i ugotowany ryż ( ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie ) / dokładnie mieszamy /. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i na każdy liść nakładamy powstałą masę / zawijamy /.

► Na dno dużej bratfanny kładziemy osolone, popieprzone i popaprykowane żeberka wieprzowe i na nich warstwami układamy gołąbki. Bratfanne przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika na około 60 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /.

Składniki

  • 1 Duża włoska kapusta (może być biała)1 ½ Kg. Mięsa mielonego (mieszane)
  • 200 gr. Ryżu
  • 1 Kg. Żeberek wieprzowych
  • 1 Średnia cebula
  • 1 Kostka rosołowa
  • Masło (do smażenia)
  • Słotka papryka
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Podobne przepisy do Gołąbki na Żeberkach