Z kapusty wykrawamy głąb, uważając aby nie uszkodzić liści. Wkładamy ją do gotującej, osolonej wody, aby się zanurzyła i gotujemy na wolnym ogniu. Co parę minut obieramy liście z wierzchu. Te ze środka główki zostawiamy.
Ryż gotujemy, studzimy i mieszamy z mięsem, jajkiem, solą, pieprzem i utartą cebulą.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Pojedynczo bierzemy liście, kładziemy na nie po niewielkiej porcji mięsa i zawijamy wciskając boki liści do środka. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz ( smalec, olej ) i układamy gołąbki , opiekając z obydwu stron. Liście ze środka główki układamy na spodzie garnka, na nich gołąbki i zalewamy gotowaną wodą (tak, aby je pokryła). Gotujemy do miękkości około 40 minut na wolnym ogniu. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
Po ugotowaniu gołąbki wyjmujemy a sos zaprawiamy koncentratem pomidorowym i śmietaną. Dla zagęszczenia sosu używamy mąki rozrobionej z wodą. Zagotowujemy i palce lizać.