„Goloneczki” z kurczaka

Reklama

Opis przygotowania

Z udek odciąć górę i delikatnie wyciąć, aby nie uszkodzić mięsa z nich kość. Przygotowane mięso natrzeć przyprawami i zostawić na około 30 min.
Po tym czasie mięso zwinąć, koniecznie skórką na zewnątrz i starając się uformować kształt małych goloneczek, spiąć od spodu wykałaczkami. Golonki ułożyć w brytfance, podlać piwem i piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Mi zajmuje to około 35- 40 min.
Podajemy gorące z kiszoną kapustą lub tradycyjnie z musztardą
Ja pałki piekę osobno, a z kości gotuję wywar do zupy.

Składniki

  • 6 udek z kurczaka1 szklanka piwa
  • przyprawa do mięsa około 1/2 opakowania
  • 1 łyżeczka pieprzu prawdziwego
  • 2 łyżeczki jarzynki
  • 4 łyżeczki majeranku

Podobne przepisy do „Goloneczki” z kurczaka