Golonka bez Skóry z Majerankiem

Reklama

Opis przygotowania

► Golonka umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i usunąć skórę ( ja kupiłem już bez skóry ). Warzywa obrać, umyć i pokroić: korzeń selera i pietruszki w dużą kostkę, marchewkę w słubki, cebulę w piórka i czosnek wzdłuż przepołowić.

► Mięso natrzeć solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, posypać kucharkiem, czosnkiem w proszku, majerankiem i odstawić na 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki, żeby zioła i przyprawy mogły oddać aromat mięsu.

► Tak przygotowane golonka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pomiędzy mięso umieścić przygotowane warzywa, dodać ziele angielskie, liść laurowy i posiekany rozmaryn.

► W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 210C, golonka włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na początku około 10 – 20 minut w 210C / Termoobieg /. gdy mięso z wierzchu jest wystarcząjaco przypieczone, obniżyć temperaturę do 180C / Termoobieg / ciągle podlewając powstałym sosem. Pod koniec pieczenia przykryć mięso folią aluminiową by mięso się nie spiekło, doszło i było miękkie.

Składniki

  • 6 małych golonek (przednich)1 duża marchewka
  • 1/2 selera (korzeń)
  • 1/2 pietruszki (korzeń)
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • czosnek (w proszku)
  • 2 gałązki rozmarynu (świeży / posiekać)
  • 1 liść laurowy (połamać)
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • przyprawa kucharek
  • majeranek (suszony)
  • słodka papryka (mielona)
  • ostra papryka (mielona)
  • przyprawy: sól / pieprz

Podobne przepisy do Golonka bez Skóry z Majerankiem