► Golonka umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i usunąć skórę ( ja kupiłem już bez skóry ). Warzywa obrać, umyć i pokroić: korzeń selera i pietruszki w dużą kostkę, marchewkę w słubki, cebulę w piórka i czosnek wzdłuż przepołowić.
► Mięso natrzeć solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, posypać kucharkiem, czosnkiem w proszku, majerankiem i odstawić na 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki, żeby zioła i przyprawy mogły oddać aromat mięsu.
► Tak przygotowane golonka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pomiędzy mięso umieścić przygotowane warzywa, dodać ziele angielskie, liść laurowy i posiekany rozmaryn.
► W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 210C, golonka włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na początku około 10 – 20 minut w 210C / Termoobieg /. gdy mięso z wierzchu jest wystarcząjaco przypieczone, obniżyć temperaturę do 180C / Termoobieg / ciągle podlewając powstałym sosem. Pod koniec pieczenia przykryć mięso folią aluminiową by mięso się nie spiekło, doszło i było miękkie.