Golonka w pieczarkach i papryce

Reklama

Opis przygotowania

Golonki umyć, włożyć do garnka i zalać wodą tak aby były przykryte.
Gotować na małym ogniu około 1 godziny zdejmując powstałe burzyny.
Po godzinie dodać sól, pieprz, obrane ząbki czosnku, liść i ziele,sos sojowy, marchew, pietruszkę i seler i gotować jeszcze koło 30-40 minut.
Wyjąć golonki z wywaru, przestudzić, można przekroić na pół jak są duże, obtoczyć w mące i podsmażyć na złoto na oleju.
Dodać oczyszczone i pokrojone papryki, pieczarki i cebulę i podsmażyć od czasu do czasu mieszając.
Wszystko podlać odrobiną wywaru z golonek, przykryć pokrywką i dusić około 10 – 15 minut.
Podawać np. z ćwikłą i musztardą i pieczywem.

Składniki

  • 2 golonki tylne2 czerwone papryki
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • sól
  • pieprz
  • pieprz kolorowy
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili
  • woda
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Golonka w pieczarkach i papryce