Grillowy zestaw obiadowy

Reklama

Opis przygotowania

kebab
mięso kręcimy dwa razy przez maszynkę dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy zgodnie ze swoim smakiem, dolewamy 2-3 łyżki wody wyrabiamy z tego gładką masę pikantną w smaku, odstawiamy na około 24 godz do lodówki. Patyczki do szaszłyków smarujemy olejem i maczając dłonie w zimnej wodzie formujemy na nich malutkie "kiełbaski" posypujemy przyprawą do grilla i pieczemy na tacce. Na dobrze rozgrzanym grillu pod przykryciem trwa to do 15 min.
Pod koniec pieczenia kebabów kładziemy obok pokrojone w grube plastry pieczarki i cebulę posypujemy je przyprawą,(można to zrobić na ruszcie wtedy ma to prążkowany wygląd, ale mi zawsze powpada w palenisko, dlatego wszystko przygotowuję na tackach). Ziemniaki potrzebują najwięcej czasu więc kładziemy je jako pierwsze, wcześniej je myjemy, smarujemy olejem, posypujemy przyprawami i zawijamy folią.

Sos:
Mieszamy śmietanę z majonezem dodajemy przyprawę i zmiażdżony czosnek zgodnie ze swoim smakiem, ja dodaję 2 ząbki czosnku i około 1 łyżeczki przyprawy, na koniec posypujemy koperkiem, odstawiamy aby smaki się "przegryzły".
Podajemy do tego sałatę z dowolnym sosem, ja polałam tym samym co kebab.
W oryginalnym przepisie na kebab, podawany jest z drobno posiekaną i posoloną cebulką.

Składniki

  • kebab60 dag mięsa (30 dag wieprzowe, 30 dag wołowe)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do grilla
  • sos
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • czosnek
  • przyprawa do sosu tzatziki
  • koperek
  • dodatkowo:
  • ziemniaki
  • olej
  • sałata
  • szczypiorek
  • cebula
  • pieczarki
  • przyprawa do grilla
  • patyczki do szaszłyków
  • folia aluminiowa
  • tacki

Podobne przepisy do Grillowy zestaw obiadowy