kebab
mięso kręcimy dwa razy przez maszynkę dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy zgodnie ze swoim smakiem, dolewamy 2-3 łyżki wody wyrabiamy z tego gładką masę pikantną w smaku, odstawiamy na około 24 godz do lodówki. Patyczki do szaszłyków smarujemy olejem i maczając dłonie w zimnej wodzie formujemy na nich malutkie "kiełbaski" posypujemy przyprawą do grilla i pieczemy na tacce. Na dobrze rozgrzanym grillu pod przykryciem trwa to do 15 min.
Pod koniec pieczenia kebabów kładziemy obok pokrojone w grube plastry pieczarki i cebulę posypujemy je przyprawą,(można to zrobić na ruszcie wtedy ma to prążkowany wygląd, ale mi zawsze powpada w palenisko, dlatego wszystko przygotowuję na tackach). Ziemniaki potrzebują najwięcej czasu więc kładziemy je jako pierwsze, wcześniej je myjemy, smarujemy olejem, posypujemy przyprawami i zawijamy folią.
Sos:
Mieszamy śmietanę z majonezem dodajemy przyprawę i zmiażdżony czosnek zgodnie ze swoim smakiem, ja dodaję 2 ząbki czosnku i około 1 łyżeczki przyprawy, na koniec posypujemy koperkiem, odstawiamy aby smaki się "przegryzły".
Podajemy do tego sałatę z dowolnym sosem, ja polałam tym samym co kebab.
W oryginalnym przepisie na kebab, podawany jest z drobno posiekaną i posoloną cebulką.