Grochówka Ewy

Reklama

Opis przygotowania

Groch przebrać, wypłukać i namoczyć na noc.
Marchew, pietruszkę i korzeń selera obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem, włożyć namoczony groch,zagotować. Rozetrzeć w dłoniach suszony lubczyk,wsypać do zupy, dołożyć liść suszony selera.Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w plastry lub kostkę, wrzucić posiekany drobno czosnek i cebulę, podsmażyć. Wrzucić do zupy. Wsypać przyprawę Kucharek, wrzucić kostkę mięsną, lekko posolić i opieprzyć. Gotować ok. 40 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy po 40 minutach, wsypać też cząber i majeranek. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Groch się rozgotuje i zagęści zupę, więc ja jej nie zagęszczam.

Składniki

  • 25 dag łuskanego grochu30 dag wędzonego boczku
  • 3 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek selera
  • liść pora
  • garść suszonego lubczyku
  • 3 listki suszonego liścia selera
  • 1 kostka mięsna Winiary
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-7 ziemniaków
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1 czubata łyżka przyprawy Kucharek
  • sól, pieprz

Podobne przepisy do Grochówka Ewy