Grzybki do kawy

Reklama

Opis przygotowania

Masło włożyć dzień wcześniej do zamrażalnika, ma być zamrożone „na kość”. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito do miski; dodać cukier trzcinowy, cukier waniliowy, aromat. Na tarce jarzynowej zetrzeć zamrożone masło na wiórki, dodać je do mąki, wbić jajka – szybko zagnieść ciasto, tylko tyle aby składniki się połączyły, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez godzinę w lodówce. Stolnicę posypać mąką, ciasto wałkować na grubość ok.0,5cm, foremką w kształcie grzybka wykrawać ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z resztek ciasta nożykiem wyciąć kępki trawy. Piec w 170st.C kilka minut, do zrumienienia. Gotowe polewy (albo czekoladę połamać do osobnych miseczek) i rozpuścić wstawiając je do kąpieli wodnej. Zamiast białej, czekoladowej polewy można utrzeć lukier z kilku łyżek cukru pudru i soku z cytryny. Po ostygnięciu ciasteczek kapelusze smarować ciemną polewą, nóżki – jasną lub białym lukrem a trawę zielonym. Grzybki można zlepiać po dwa smarując je np. powidłami, są wtedy bardziej miękkie. Można, oczywiście, wycinać dowolne kształty – kwiatki,serduszka, zwierzątka albo po prostu kółka zwykłą szklanką.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru trzcinowego Demerara
  • 2 całe jajka
  • kostka masła 200g
  • płaska łyżeczka miałkiej soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 torebeczka cukru waniliowego 8g
  • kilka kropli aromatu do ciast np. cytrynowego, ale może być dowolny
  • 1 op. gotowej polewy z czekolady deserowej (albo 1 tabliczka czekolady deserowej)
  • 1 opakowanie gotowej polewy z czekolady białej (albo 1 tabliczka czekolady białej)
  • 1 opakowanie gotowego lukru kolor zielony
  • ew. kilka łyżek cukru pudru+niewielka ilość soku z cytryny (ok.2-3 łyżeczek)

Podobne przepisy do Grzybki do kawy