Gulasz w sosie smietanowo-cytrynowym z penne

Reklama

Opis przygotowania

Mięso pokroic w duzą kostkę. Oprószyć pieprzem i mąką. Rozgrzać masło, wrzucic na goracy tłuszcz, obsmażyć, dodac pokrojona w kostke cebule i drobno posiekany czosnek,. Dodac sos sojowy wymieszac. Zalać goracym bulionem. Doprawic pieprzem kolorowym i dodac czosnek niedźwiedzi. Dusic pod przykryciem 30 min. Na osobnej patelni przesmażyc na łyzce masła pokrojone w plasterki pieczarki. Dodac do gulaszu, wsypac tymianek i natkę. Zmniejszyc gaz i dusic az mieso bedzie miekkie. Zdjac z ognia dodać smietane, wymieszac doprawic sokiem z cytryny i kolorywym pieprzem. Podac z ugotowanym makaronem penne lub innym ulubionym.

Składniki

  • 750 g łopatki wieprzowej lub innego na gulasz50g masła
  • łyzka sosu sojowego
  • 200g pieczarek
  • 1-2 cebule
  • 500ml rosołu
  • łyzka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świezo zmielony czarny pieprz
  • świezo zmielony kolorowy pieprz
  • natka peitruszki
  • łyżka czosnku niedzwiedziego
  • łyzeczka otartego tymianku
  • makaron penne

Podobne przepisy do Gulasz w sosie smietanowo-cytrynowym z penne