Gulasz wołowy

Reklama

Opis przygotowania

Mięso umyć, osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem, pokroić w dość dużą kostkę lub paski. Cebule obrać, pokroić w półplasterki – objętościowo cebuli powinno być m/w tyle co mięsa. Marchewki umyć, oskrobać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami smażyć mięso do zrumienienie – nie kłaść naraz zbyt dużo aby ładnie się rumieniło. Zrumienione przekładać do rondla. Gdy całe jest już usmażone, na patelnię wkładamy masło, wsypujemy paprykę i mieszamy aby nieco rozpuściła się w tłuszczu, dodajemy cebulę i smażymy mieszając aż się nieco zrumieni, przekładamy do mięsa a na patelnie wlewamy 1 szkl. wody i zagotowujemy – drewnianą łyżką delikatnie zeskrobujemy wszystkie przysmażone resztki z dna, przelewamy do rondla. Dolewamy jeszcze ok. 2 szkl. wody, dodajemy marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, pokruszony chleb i dusimy na małym ogniu ok. 1 godz.. Po tym czasie dodajemy pieprz i dusimy dalej jeszcze ok. 1 godz. aż mięso będzie mięciutkie. Na koniec doprawiamy solą. Duża ilość cebuli i kromka chleba powinna nam wystarczająco zagęścić sos. Podajemy z kluskami, kaszą albo pieczywem.

Składniki

  • ok. 60-70 dkg mięsa wołowego b/k, najlepiej pręgi4 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 kromka (tak ok.1,5cm grubości) razowego, suchego chleba
  • 2-3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka masła

Podobne przepisy do Gulasz wołowy