Gulasz z plackami ziemniaczanymi.

Reklama

Opis przygotowania

Mięso opłukałam,osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę. Na patelni rozgrzałam olej i na gorącym smażyłam mięso.W międzyczasie obrałam i pokroiłam w kostkę cebulę i posiekałam drobno czosnek.Dołożyłam je pod koniec smażenia i zeszkliłam.Jako ostatnie dołożyłam umyte,pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Posypałam przyprawą do gulaszu,dodałam koncentrat pomidorowy i wino wytrawne czerwone.Chwilkę smażyłam.Podlałam wodą i wrzuciłam kostkę bulionową warzywną.Dusiłam pod przykryciem.Co jakiś czas uzupełniałam wodę,która się wygotowała. Gdy mięso było miękkie rozmieszałam mąkę w niewielkiej ilości wody i zagęściłam gulasz.Chwilkę razem dusiłam.Można doprawić do smaku,choć gulasz jest raczej wyrazisty w smaku. Ziemniaki na placki obrałam,opłukałam.Do naczynia,do którego je ścierałam wlałam na spód mleko .Dwa ziemniaki starłam na grubej tarce jarzynowej a dwa na drobnej.Wbiłam jajko,posoliłam i mieszając wsypywałam mąkę. Na rozgrzanej patelni smażyłam nie duże placki ziemniaczane z obu stron,na rumiany kolor. Podawałam gorące, nakładając na nie porcje gulaszu.Do każdej porcji podałam kleksa z kwaśnej śmietany i posypałam szczypiorkiem.Zapewniam,że danie jest smaczne.

Składniki

  • * 60 dag karkówki b/k * 1 duża cebula
  • * 3 ząbki czosnku
  • * 12 sporych pieczarek
  • * 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • * 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • * 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • * olej do smażenia
  • * 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • * 1 kostka bulionowa warzywna
  • * sól,pieprz do smaku
  • *
  • * na placki
  • * 4 bardzo duże ziemniaki
  • * 1 jajko
  • * 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • * duża szczypta soli
  • * 30 ml mleka
  • * olej do smażenia
  • *
  • * kilka łyżek kwaśnej śmietany

Podobne przepisy do Gulasz z plackami ziemniaczanymi.