Gulasz z Wątróbki Wołowej

Reklama

Opis przygotowania

► Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle, oprószyć mąką, zalać bulionem i dusić około 8 minut na małym ogniu, dodać śmietanę, dobrze wymieszać i odstawić.

► Wątrobę umyć, oczyścić z błon i pokroić w 2/3 centymetrowe paski, zalać mlekiem i odstawić na około 1 godzinę do lodówki. Następnie osączyć na sitku, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na mocnym ogniu kilka minut, stale odwracając.

► Wątrobę przyprawić solą, pieprzem i odstawić. Wątrobę połączyć z sosem i podgrzać / nie gotować / doprawić majeranem, kminkiem do smaku i od razu podawać.

Składniki

  • 500 gr. Wątroby wołowej2 Łyżki oleju
  • 2 Łyżki masła
  • 3 Łyżeczki mąki pszennej
  • 1 Średnia cebula
  • 2 Ząbki czosnku
  • 2 Szklanki mleka
  • 150 ml. Kwaśnej śmietany
  • 1 Szklanka bulionu mięsnego
  • Kminek ( zmielony )
  • Majeranek
  • Przyprawy: ½ Łyżeczki Soli / Pieprz

Podobne przepisy do Gulasz z Wątróbki Wołowej