Gyros

Reklama

Opis przygotowania

► W naczyniu z olejem zmieszać wszystkie suszone przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. W powstałej marynacie marynować pocięte w paski mięso przez co najmniej jedną noc.

► Mięso smażyć z pokrojoną w kostkę cebulą i pokrojonymi w plastry pieczarkami / w woku lub innej teflonowej patelni / bez dodatku oleju, olej z marynaty w zupełności wystarcza.

► Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki i domieszać śmietanę, posypać szczypiorkiem.

Składniki

  • 500 gr. Karkówki250 gr. Pieczarek
  • 1 Średnia cebula
  • 3 Łyżki śmietany
  • 1 Pęczek szczypiorku (posiekać)
  • 1 Pęczek natki pietruszki (posiekać)
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • 7 Ząbków czosnku
  • 5 Łyżek oleju
  • 2 Łyżeczki kolęndry
  • 2 Łyżeczki oregano
  • 2 Łyżeczki tymianku
  • 1 Łyżeczka papryki czerwonej
  • 2 Łyżeczki kuminu
  • Przyprawy: Sól / odrobinę czarnego pieprzu

Podobne przepisy do Gyros