Gyrosowa szynka Eli

Reklama

Opis przygotowania

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Wymieszać przyprawy do gyrosa i do wieprzowiny,czosnek granulowany,pieprz i natrzeć mięso ze wszystkich stron.Mięso włożyć do pojemnika,przykryć i przechowywać 4 godziny w lodówce.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso wyjąć z lodówki,zeskrobać przyprawy (zostawić do sosu).W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Do mięsa dodać cebulę,czosnek,kostkę mięsną i jeszcze chwilę smażyć.Podlać mięso wodą,dodać przyprawy z marynowania i dusić do miękkości.Miękkie mięso wyjąć z sosu.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Mięso pokroić na porcje.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam szynkę z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka mięsna
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej

Podobne przepisy do Gyrosowa szynka Eli