Idealne placki ziemniaczane

Reklama

Opis przygotowania

Cebulę i czosnek drobniutko siekamy i szklimy na malej ilości oleju. Na dno naczynia do którego będziemy trzeć ziemniaki wlewamy mleko. Dwa ziemniaki trzemy na grubej tarce a dwa na najdrobniejszej. Mieszamy dokładnie z mlekiem, dzięki czemu nie ciemnieją.Dodajemy wystudzone cebulę i czosnek, wbijamy jajko, solimy.Partiami dosypujemy po łyżce mąkę i mieszamy. Ciasto musi być odpowiednio gęste, by można było przewracać placki na patelni.
Rozgrzewamy na patelni olej i nakładamy porcje placków. Wielkość zależy od upodobań. Ja smażę na dużej patelni po trzy placki jednocześnie na złoty kolor z obu stron.
Podałam je z gulaszem mięsno-warzywnym.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki1 jajko
  • 30 ml mleka
  • szczypta soli
  • 3 czubate łyżki mąki (ilość zależy od gatunku ziemniaków)
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku

Podobne przepisy do Idealne placki ziemniaczane