Ikar

Reklama

Opis przygotowania

Białka ubić, dodać cukier i żółtka. Dodać mąki zmieszane z proszkiem. Piec 30 min w temp. 170st.

Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować, stale mieszając. Ostudzić. Dodać mąkę, żółtka oraz proszek. Wymieszać. Dodać ubite białka.

Białka ubić, dodać cukier i wiórki. Na blaszkę wykładać kupkami, na przemian ciasto kokosowe i ciemne. Piec ok. 35 min w temp. 175st.

Mleko zagotować z cukrami. Żółtka ubić z mąką i odrobiną mleka i, mieszając, wlać na gotujące się mleko, zagotować. Ostudzić. Masę utrzeć z margaryną i podzielić na 2 części. Do jednej dodać sok z cytryny, a do drugiej rozpuszczone z 2 łyżkami mleka, przestudzone batony.

SKŁADANIE CIASTA:

1) Połowa ciemnego ciasta z kokosem

2) Masa czekoladowa

3) Biszkopt

4) Masa cytrynowa

5) Druga część ciemnego ciasta z kokosem.

Składniki

  • BISZKOPT: 4 jajka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • CIASTO CIEMNE:
  • 4 jajka,
  • 20 dag margaryny,
  • szkl. cukru,
  • 4 łyżki wody,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 i 1/2 szkl. mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • CIASTO KOKOSOWE:
  • 3 białka,
  • 15 dag cukru,
  • 15 dag kokosu.
  • KREM:
  • 1/2 l mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka,
  • kost. margaryny,
  • sok z cytryny,
  • 4 batony "Ikar".

Podobne przepisy do Ikar