Indycza rolada szpinakowa Eli

Reklama

Opis przygotowania

5 dkg sera zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Szpinak rozmrozić, odparować, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową,czosnkiem granulowanym, dodać potarty ser, wymieszać i ostudzić. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozciąć na prostokątny płat. Mięso zbić lekko tłuczkiem. Resztę sera i szynkę pokroić w plastry. Na płacie mięsa rozłożyć szynkę (zostawiając z jednej strony 5 cm wolnego mięsa), na nią ułożyć ser i posmarować szpinakiem. Mięso zwinąć ciasno w roladę i ściśle obwiązać grubą nicią kuchenną. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć roladę ze wszystkich stron. Do mięsa dodać cebulę, czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Do rolady dodać przyprawy: do drobiu, paprykę, chilli, pieprz, sól, podlać wodą i dusić do miękkości. W razie potrzeby podlewać wodą. Gotową roladę wyjąć na półmisek i chwilę odczekać. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Z rolady zdjąć nici i pokroić ją w grubsze plastry. Sos podać osobno w sosjerce. Smacznego!

Ja podałam roladę z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.

Składniki

  • 1.2 kg piersi indyczej 20 dkg mrożonego szpinaku
  • 15 dkg szynki
  • 20 dkg sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek granulowany
  • grube nici kuchenne
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do drobiu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • chilli
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej

Podobne przepisy do Indycza rolada szpinakowa Eli