Indyk w sosie Cebulowym :-)

Reklama

Opis przygotowania

Pierś myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym.
Kroimy w plastry ok. 1 cm i delikatnie rozbijamy je pięścią.
Na talerzyk wsypujemy make i obtaczamy w niej nasze plastry mieska.
Na patelni rogrzewamy olej i podsmazamy na lekko rumiano mięsko z obydwu stron.
Przekładamy do innego naczynia.
Cebule obieramy i kroimy w półkrążki
Teraz tak w rondlu rozpuszczamy margaryne i wrzucamy cebulę. Przyprawiamy ja lekko solą,pieprzem i słodką papryką w proszku.Przez 5 minut smazymy cebulkę ciagle ją mieszając.
Po tym czasie zalewamy ją przegotowaną gorącą wodą ponad jej stan tj.2 cm.
Wrzucamy kostki mięsne i gotujemy do miękkości. Jak cebula już jest miękka robimy zaklepkę z wody i mąki i wlewamy do wywaru cebulowego(mieszając).Wkładamy wcześniej podsmażone mięsko i wszystko razem gotujemy jeszcze ok.3 minutki i gotowe:)
Podajemy z ziemniaczkami i dowolna surówką 🙂

SMACZNEGO ;-)))

Składniki

  • Pierś z indyka (1/2 kg)4 duże cebule
  • 4 kostki mięsne (winiary)
  • mąka
  • sól (wg.uznania)
  • pieprz (wg.uznania)
  • 2 łyzeczki papryka w proszku czerwona
  • 2 łyżki margaryny
  • olej do obsmażenia piersi

Podobne przepisy do Indyk w sosie Cebulowym :-)