INDYK W SOSIE ŚMIETANOWYM

Reklama

Opis przygotowania

Pierś z indyka kroimy w poprzek włókien na kawałki. Solimy i pieprzymy. Smażymy na małej ilości oleju z każdej strony tylko kilka minut, w celu zamknięcia porów. Podsmażone mięso zalewamy bulionem, tak aby zakrył mięso; dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę 1 marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.W szklance mieszamy 2 łyżki mąki z wodą i zaciągamy nasz sos. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt naturalny i koperek lub natkę pietruszki. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub kaszą kuskus.

Składniki

  • pierś z indyka2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 4 łyżek jogurtu naturalnego (greckiego)
  • sól
  • pieprz
  • koperek lub natka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 1 marchewka
  • olej

Podobne przepisy do INDYK W SOSIE ŚMIETANOWYM