Jablecznik

Reklama

Opis przygotowania

PRZYGOTOWANIE:
Zoltka ubic z 1/2 szklanki cukru ,cukrem waniliowym na puszy- sta piane .Make posiekac z margaryna i proszkiem do pieczenia , dodac ubite zoltka i wszystko zagniesc .Polowe ciasta wylozyc na wysmarowana tluszczem foremke,druga polowe zamrozic. Na ciasto w foremce wykladamy zesmazone jablka ( wymieszane podczas smazenia z 1/2 szkl.cukru i cynamonem ) posypac pokrojonymi orzechami.Nastepnie ubic piane z bialek z cukrem (1/2 szkl cukru ) i wylozyc na jablka .Zamrozone ciasto zetrzecna grubej tarce bezposrednio na piane z bialek. Pieczemy w temp.180°C okolo 50 min. ( w zaleznosci od piekarni- ka). Ciasto mozemy posypac cukrem pudrem albo jeszcze cieple posmarowac dzemem np.morelowym .SMACZNEGO !!!

Składniki

  • SKŁADNIKI: 3 szklanki maki krupczatki
  • 5 jaj
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny( masla )
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 - 2 kg jablek ( zesmazonych )
  • 1 garsc orzechow (wloskich ) posiekanych drobno
  • 1/2 lyzeczki cynamonu

Podobne przepisy do Jablecznik