Jabłecznik z budyniem

Reklama

Opis przygotowania

1. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 nierówne części. Większą część rozwałkować na blaszkę.

2. Jabłka pokroić w dość duże plastry i ułożyć na cieście. Posypać je cukrem waniliowym. Budynie ugotować na mleku z cukrem. Dodać do nich masło. Gorącym budyniem zalać jabłka. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec 55 min. Zimne posypać pudrem.

Składniki

  • CIASTO: 4 szkl. mąki,
  • szkl. cukru,
  • 3 jaja,
  • kost. margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • DODATKOWO:
  • 1kg jabłek,
  • 2 1/2 szkl. mleka,
  • 2 budynie owocowe,
  • łyżeczka masła,
  • cukier waniliowy oraz cukier do budyniu.

Podobne przepisy do Jabłecznik z budyniem