Jabłka w cieście

Reklama

Opis przygotowania

Jabłka obrać i pokroić w plastry, wyciąć z nich gniazda nasienne,posypać każdy plaster jabłka cukrem (2 łyżki) i cynamonem.
Do miski wlać letnie mleko i rozmieszać w nim drożdże, dodać jajko, cukry, sól i mąkę (bardziej na "oko") ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Jabłka wkładać do ciasta i przy pomocy łyżki (zabierając sporo ciasta kłaść na gorący olej) smażyć na złoty kolor z obu stron, osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • 3 większe jabłka1 szklanka mleka
  • mąka około 1 szklanki
  • 1 jajko
  • 2 dag drożdży
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • cynamon
  • dodatkowo
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Jabłka w cieście